شاید شما هم نام پروفیل را این روزها زیاد شنیده باشد، اما این محصول چیست و چه کاربردهایی دارد؟ از این محصول در چه مواقعی استفاده میشود؟ با انواع این محصول آشنا هستید؟ با ما در این مقاله همراه باشید. این محصول پر کاربرد در دو دسته صنعتی و ساختمانی تولید میشود. و در دنیای ساخت و ساز از این محصول برای طراحی و ساخت درب و پنجرههای آلومینیوم استفاده میشود و در نوع صنعتی این محصول برای ساخت قطعات خودرو و غیره استفاده میشود. در ادامه به معرفی کامل این بحث میپردازیم.
Profile سبک چیست و کاربردهای آن چیست؟
برای بیان تفاوتهای محصولات بهتر است ابتدا نوع سبک و سنگین آن را بشناسیم. این محصول از ورق روغنی یا نورد سرد تولید میشود که ضخامت آن زیر 5/1 باشد، این بدان معنی است که محصول مورد نظر از ورقی استفاده کند که ضخامت آن کمتر از یک و نیم میلی متر باشد. در اصطلاح به این نوع پروفیل سبک میگویند. و قوطی مبلی از مهمترین محصول این نوع است که کاربرد عالی و فراوانی دارد.
کاربردهای نوع سبک شامل صنایع خود رو سازی، ساخت اگزوز، برای ساخت مبلمان و صندلی، دوچرخه سازی، تولید لوازم خانگی، و غیره است. از خصوصیات بارز نوع سبک میتوان به مواردی مانند کیفیت عالی سطح، بسیار دقیق از لحاظ قطر و ضخامت، بسیار ظریف و دقیق نسبت به سایر پروفیل، فرم پذیری مناسب، تنوع زیاد وزنی، قابلیت آبکاری شدن اشاره داشت. و نکته مهم اینکه قیمت این محصول بر اساس وزن آن تعیین میشود هر چند قیمت ورق روغن، نرخ دلار، هزینههای تولید و غیره هم در قیمت گذاری بسیار نقش دارد اما زمانی که شما برای خرید به بازار مراجعه کنید، قیمت نهایی بر اساس وزن سنجیده میشود.
مهمترین کارخانههای تولید نوع سبک این محصول در ایران را میتوان کارخانه صبا، ساوه ، خاور صنعت هما، توسعه فولاد ساب در نظر گرفت.
Profile سنگین چیست و چه استفادههایی از آن میشود؟
نوع سنگین این محصول چیست و چه استفادهای از آن میشود؟ این محصول به دو صورت صنعتی و ساختمانی تولید میشود. که در مقاطع مربع و مستطیل یافت میشود. این نوع سنگین از ورق سیاه با ضخامت 5/1 میلی متر به بالا تولید میشود البته تنوع زیادی ندارد. ولی موارد مصرف زیادی دارد از جمله مصارف ساختمانی به عنوان قوطی و ستون درب و پنجره، ساخت شاسیهای ماشین آلات سنگین و تولید دستگاههای صنعتی و غیره. ولی باید یاد آور شد که این محصول به دلیل توانایی تحمل وزن بالا در مواردی که نیاز به تحمل نیروی زیادی دارد مورد استفاده قرار میگیرند. و قیمت این نوع هم مانند نوع سبک بستگی به وزن آن دارد و بسته به ضخامت ورق مصرفی متغیر است.
از خصوصیات بارز این نوع میتوان به جوش پذیری عالی، سختی سطح و مقاومت خم شدن و پیچشی را نام برد. مهمترین کارخانههای تولید نوع سنگین در ایران کیان پرشیا، فولاد هیربد، ساوه، یاران، علویجه و پارس هستند.
تفاوت پروفیل سبک و سنگین در چیست؟
حال که با تعاریف این محصولات آشنا شدید نیاز است در رابطه با تفاوت این دو محصول اطلاعاتی را به شما همراهان گرامی ارائه دهیم. با توجه به تعاریفی که در بالا شد به راحتی میتوان تفاوتهای نوع سبک و سنگین را بررسی کرد. نکته اول اینکه برای ساخت و تولید نوع سبک از ورق روغنی سرد استفاده میشود ولی نوع سنگین با ورق سیاه تولید میشود. نکته دوم آن که از نوع سبک محصولاتی با ضخامت پایین تر از 5/1 تولید میشود ولی در نوع سنگین محصولات با ضخامت بالای 5/1 تولید میشوند.
نکته سوم آن که از لحاظ کاربردی نوع سنگین در مواردی به کار میرود که نیاز به نیروی زیادی دارد ولی در نوع سبک اینگونه نیست. و مورد آخر اینکه از لحاظ قیمت نوع سبک قیمت بیشتری دارد ولی در نهایت به دلیل اینکه قیمت گذاری بر اساس وزن محاسبه میشود قیمت نوع سنگین بیشتر است.
انواع روشهای تولید قوطی پروفیل
به طور کلی قوطی در سه مرحله تولید میشود:
- مواد اولیه
- برش کلاف به نوار
- تولید لوله قوطی
در شرایط کنونی قسمت عمده مواد اولیه برای تولید قوطی از کارخانه فولاد مبارکه فراهم میشود و قسمت دیگری از کشورهایی مانند برزیل و اروپا تامین میشود. ترکیبات ورقهای فولادی باید خاص و ویژه باشد. بعد از تهیه ورقهای فولادی، کلافها به نوارهایی با عرض مشخص بریده میشوند. سپس برای بقیه مراحل تولید نوارهای وارد دستگاههای مورد نظر میشوند که شامل قسمتهای مختلفی از جمله گیوتین، انباره، فرمینگ (فرم دهی)، براده برداری، سرد کن و سایزینگ است.
برای تولید این محصول دو روش مستقیم و غیر مستقیم وجود دارد. تفاوت این دو روش در این است که در روش مستقیم محصول تولید شده از کیفیت بالاتری برخوردار است و ابعاد دقیقتری دارد ولی در روش غیر مستقیم از لحاظ ابعاد دقت پایینتر است و گوشههای محصول نهایی گردتر است.
تفاوت عمده پروفیل ناودانی سبک و سنگین
محصولات ناودانی در دو مدل سبک و سنگین تولید میشوند. منظور از سبک بودن این است که وزنی پایینتر از وزن جدول استاندارد دارد به همین دلیل به آن سبک گفته میشود و در مقابل نوع سنگین را داریم که ابعاد و وزن آن دقیقا برابر با جدول اشتال است. این نوع محصول در بعضی از کارخانههای ایران و اروپایی تولید میشود.
جدول اشتال مقاطع یک سری ابزارها و اندازههای مهم را در دسترس طراحان و مهندسان و محاسبه گران ساختمانی قرار میدهد که استفاده از آن موجب صرفه جویی در محاسبات و کاهش زمان خواهد شد. جدول اشتال ناودانی برای محاسبه ابعاد و اندازه استاندارد در دسترس متخصصین هست.
تفاوت ناودانی سبک و سنگین در چیست؟
ابعاد محصول، وزن محصول، استاندارهای رعایت شده در حین تولید محصول، الگوی اشتال، کارخانههای تولید کننده، کاربرد محصول و در نهایت قیمت آن است. و همچنین قیمت ناودانی سبک و سنگین بر اساس ملاکهای خاصی مانند وزن، سایز، ابعاد و…. مشخص میشود. و مهمترین کارخانههای تولید پروفیل ناودانی در ایران کارخانه شکفته یزد، کارخانه مشهد و… هستند که در دو مدل سبک و سنگین را تولید میکنند.